Καλώς ήλθατε στο Explore Angola. Σήμερα θα ανακαλύψουμε μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Αφρικής. Η βιοποικιλότητα είναι πραγματικά μοναδική και αυτή η έκταση είναι η πηγή των νερών του περίφημου Δέλτα του Οκαβάνγκο, που εντάχθηκε στον Κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

Αυτό που ξεκίνησε ως περιπέτεια σε έναν ανεξερεύνητο ποταμό της Αγκόλα, μετατράπηκε σε μια εξαετή αποστολή ανακάλυψης, γνωριμίας και προστασίας ενός από τους τελευταίους ανέπαφους υγροβιότοπους άγριας ζωής. Μια ομάδα επιστημόνων του National Geographic, μαζί με ένα κινηματογραφικό συνεργείο αποφάσισαν να διασχίσουν τα ποτάμια της χώρας που τροφοδοτούν με νερό το περίφημο δέλτα του Οκαβάνγκο.

Από το 2015, η ομάδα του πρότζεκτ Okavango Wilderness του National Geographic έχει ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να εξερευνήσει έναν από τους τελευταίους παρθένους υγροβιότοπους του πλανήτη. Μια περιοχή με βάλτους και νερά που είναι μεγαλύτερη από την Αγγλία. Ο δρ. Στιβ Μπόις ήταν ο επικεφαλής του πρότζεκτ: «Είχαμε έναν στόχο στην αρχή: να καταλάβουμε τι υπάρχει και να εξερευνήσουμε την περιοχή. Τα πήγαμε πολύ καλά από αυτή την άποψη. Ανακαλύψαμε 13 νέα είδη. Βρήκαμε πολλά είδη που δεν γνωρίζαμε ότι βρίσκονταν εκεί».

Η ομάδα έκανε μελέτες βιοποικιλότητας και συνέλεξε χρήσιμα δείγματα για να δημιουργήσει μια καλύτερη εικόνα της τοποθεσίας: «Εξερευνούμε την Αγκόλα και τεκμηριώνουμε επιστημονικά τα ευρήματά μας. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Είναι ένα όνειρο» εξηγεί ο Κέρλεν Κόστα, υπεύθυνος της Αγκόλας για το πρότζεκτ.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν κάμερες σε διάφορα σημεία που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ζώων που κινδυνεύουν, όπως λιοντάρια, τσιτάχ, λεοπαρδάλεις και αφρικανικοί άγριοι σκύλοι. Στην πρώτη της αποστολή, η ομάδα περίμενε να βρει ένα φυσιολογικό ποτάμι, αλλά ανακάλυψε μια βαλτώδη έκταση γεμάτη φυτικό υλικό. Ήταν μια τρομερή επιστημονική ανακάλυψη. Βρήκε μεγάλες μάζες τύρφης, που προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων λόγω έλλειψης οξυγόνου σε υγρό περιβάλλον. Περπατούσαν διαρκώς πάνω σε μια υγρή επιφάνεια: «__Ανακαλύψαμε ένας μεγάλο τυρφώνα που υπερβαίνει σε έκταση τα 35.000-40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τυρφώνας στην Αφρική. Μοιάζει σαν ένα τεράστιο σφουγγάρι…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: gr.euronews.com

Από admin